ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 4 pilates vježbe za balans tijela: unutrašnja ravnoteža i bolja koordinacija
Fitness savjeti Izdvojeno

4 pilates vježbe za balans tijela: unutrašnja ravnoteža i bolja koordinacija

Ponavljanjem ove 4 pilates vježbe za balans tijela mi podstičemo alfa talase u mozgu, a oni su ti koji pomažu našoj intuiciji.

Sve više žurimo, sve manje postižemo… Stalno se preispitujemo u našem traženju gdje je ono idealno, ono suštinski – ono što nam zaista treba…

Sve je individualno i prilagodljivo, ali ono što je jedino sigurno je da svakome od nas vjerovatno treba fizička aktivnost samo je pitanje kada, koliko i u koje vrijeme. To je ono što može da pomogne u stvaranju ravnoteže ili suprotno, da izazove još veći stres ili povredu. Naravno, različita životna doba traže različite fizičke aktivnosti.

  1. PLIVANJE

Donjim djelom trupa – stomaka naslonimo se na loptu, opružimo noge i prstima stopala se “zakačimo” za podlogu. Obje noge su opružene, a dlanovima smo oslonjeni na loptu. Tijelo je u dijagonalnom položaju u odnosu na loptu. Udahnemo, kroz izdah opružamo i izdužujemo jednu ruku na gore vodeći računa da je ne savijamo i trupom da se ne spuštamo na dolje. Kroz tempo disanja mijenjamo ruke. Ponavljamo 8/10 puta. Djelujemo na jačanje mišića leđa, kao i na mobilnost u ramenom pojasu.

2. OKRENUTA DASKA

Postavimo stopala spojeno na loptu. Kroz izdah, opružamo podlaktice i visoko se bokovima izvučemo na gore. Tijelo nam je paralelno sa podlogom. Stomak je snažno stegnut i ne dozvoljavamo kukovima da padaju nadolje i da se zatvaramo u ramenima (guramo grudi na gore ). Zadržavamo dati položaj 15-30 sekundi. Ukoliko želimo veći izazov sa maksimalnom kontrolom podižemo opruženo jednu nogu na gore ne remeteći početni položaj tijela. Djelujemo na mišiće cijelog tijela, a posebno ramenog pojasa i jezgra. Ponovimo 2-4 puta svakom nogom.

3. KAMILA

Zauzmemo položaj muškog skleka sa potkoljenicama na lopti. Kroz izdah spuštamo se na podlaktice, istovremeno stežući unutrašnjost bedra i opružajući noge dijagonalno na gore. Djelujemo na jačanje ramenog pojasa, kao i mišića jezgra i nogu. Podižemo se i ponovimo polagano i kontrolisano vježbu 6-8 puta.

4. MAKAZE

Zauzmemo položaj muškog skleka kao i u prošloj vježbi. Kroz izdah rotiramo trup u desno, istovremeno podižući i opružajući desnu nogu unazad, a lijevu oslonjenu na lopti guramo unaprijed. Ponovimo 4-6 puta u jednu stranu, odmorimo, a potom u drugu stranu. Ovom vježbom jačamo cijelo tijelo i djelujemo na balans i koordinaciju.

Izvor: www.lovesensa.rs

Related posts

6 stvari koje ne smijete da radite poslije vježbanja

admin

Joga poza za opuštanje: Odmorite na brz i jednostavan način uz balasanu

admin

Top 10 namirnica za zdravu kosu

admin

Leave a Comment