ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

3 loše kombinacije namirnica

Ovdje ćemo se osvrnuti na tri para namirnica koje se veoma često koriste zajedno, a koje su ustvari prilično loša kombinacija.

Čaj sa mlijekom. Bilo da pijete crni ili zeleni čaj, oba su veoma bogata antioksidansima koji povoljno utiču na smanjenje upala niskog intenziteta. Pri tome, zeleni čaj je nešto zdraviji, pošto ima manje kofeina, a više korisnih materija. Ali, ako u čaj dodate mlijeko, svejedno da li kravlje ili biljno (sojino, pirinčano i sl.), proteini iz mlijeka se vezuju upravo za antioksidanse i sprečavaju njihovo usvajanje. A što se mlijeka tiče, u toj kombinaciji jedna od glavnih dobrobiti tog napitka, kalcijum, ne može da se iskoristi, pošto kofein ometa apsorpciju kalcijuma.

Dakle, ako hoćete da dodate nešto dobro u svoj čaj – nacijedite umjesto mlijeka malo limuna.

Hleb i džem. Pogotovo je loša kombinacija bijelog hleba i džema, jer prosti ugljeni hidrati, koje sadrži džem, naglo podižu šećer u krvi, a bijeli hleb je takođe visokog glikemijskog indeksa. Ali, nije dobra ni kombinacija integralnog hleba i džema, jer su istraživanja pokazala da i integralni hleb poprilično podiže šećer. Nagli skokovi šećera u krvi iscrpljuju pankreas, a takođe dovode do energetske klackalice, pošto slijede nagli padovi. Umesto džema, na hleb namažite stari, dobri puter – koji je veoma zdrav, kako je pokazalo više novih istraživanja – i koji će znatno usporiti tempo kojim šećer iz hleba dospijeva u krv.

Salata sa dijetalnim prelivima. Odnosno, prelivena sirćetom, limunom i sl. – ali bez ulja. Ako iz dijetalnih razloga izbjegavate da dodajete ulja i masti u salatu, ili koristite gotove tzv. dijetalne prelive, trebalo bi da znate da time ometate apsorpciju mnogih važnih nutrijenata. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je pokazalo, na primjer, da se izuzetno zdravi karotinoidi iz biljaka (šargarepa i sl.) mnogo bolje apsorbuju ako dobro zamastite salatu, a tako je i sa drugim zdravim sastojcima koji za svoju apsorpciju zahtijevaju određenu količinu masti.

Prema tome, slobodno prelijte salatu sa kašikom-dvije maslinovog, bundevinog i sličnih zdravih ulja, umjesto dijetalnih preliva.

Izvor: www.zdravahrana.com

Related posts

Avokado: supervoće od kojeg ne treba olako odustati

admin

Vježbe u moru za savršenu liniju

admin

Kako da napravite sok za pročišćavanje jetre

admin

Leave a Comment