ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 10 savjeta: kako početi sa sportskim aktivnostima kod kuće
Fitness savjeti Izdvojeno

10 savjeta: kako početi sa sportskim aktivnostima kod kuće

Motivacija

Možda je ovo jedna od ključnih tačaka kada je u pitanju treniranje kod kuće. Postavite specifičan cilj koji će vas motivisati da vježbate. Na primjer “ja stvarno želim kukove koji će izgledali divno u uskim farmerkama”. Pronađite razlog koji će vas primorati da radite na sebi svakodnevno.

Nađite mjesto za trening

Ako vježbate u stanu, onda pronađite pogodno mjesto za trening, tako da tokom vježbanja ne morate da pomjerate nameštaj. Trebalo bi da vam bude udobno i imate dovoljno mjesta da skočite, okrenete se, raširite ruke itd. Ako u sobi nema dovoljno prostora, unaprijed se pobrinite o tome, pomjerite sto, sklonite tepih i uživajte u vježbama.

Postavite raspored

Disciplina je najvažnija stvar. Izaberite pogodno vrijeme za vas i dane kada ste najmanje opterećeni, kako ne biste propuštali treninge. Zakačite raspored na istaknutom mjestu kako ne biste zaboravili. Da, u početku će vam biti teško prisiliti se da trenirate kada ležite na kauču i gledate primamljive TV emisije, ali najvažnije je da to postane navika.

Izaberite sistem treninga

Sada na internetu svako može pronaći odgovarajući online kurs. Na Youtube-u postoji ogroman broj video zapisa koji će vam objasniti kako pravilno oblikovati zadnjicu ili noge. Ali ne bi trebalo da se ograničavate na vježbe za određenu zonu, dajte jednako vrijeme svim djelovima tijela. Probajte različite programe i pogledajte koje su vježbe najbolje za vas. Ne počinjite sa teškim vježbama, inače možete biti povrijeđeni ili samo razočarani u svoje sposobnosti.

Slušajte svoje tijelo

Ne morate početi sa podizanjem 50 kg težine i maratonskim trkama. Ne zaboravite da se zagrijete prije treninga, a onda počnite sa postepenim opterećenjem i povećajte težinu tokom vremena. Ako vam je teško izvesti određene vježbe, a glas sa ekrana kaže da morate da držite još 30 sekundi, poslušajte svoje tijelo. Tokom vremena ćete se naviknuti i biti u mogućnosti da pobijedite sebe.

Kreirajte plejlistu

Napravite izbor ritmične muzike koja će vas motivisati da se „podignete“ i održite svoj tempo. Nije potrebno uključiti televizor ili laptop tokom vježbanja, to će vam odvraćati pažnju.

Ne zaboravite na ishranu

Ludost je početi sa treninzima ako jedete obilno. Morate jesti u malim porcijama 4-5 puta dnevno umjesto 2-3 velika obroka. Dajte prednost bjelančevinama i vlaknima, a brze ugljene hidrate treba potpuno odbaciti. U početku možete koristiti bilježnicu ili poseban program na telefonu i upisivati sve što jedete.

Kupite lijepu sportsku odeću

Ako ste kod kuće, to ne znači da morate da radite čučnjeve u kućnim trenerkama. Da, možda vas niko ne vidi, ali lijepa odjeća postaje neka vrsta motivacije.

Vodite dnevnik

Uzmite bilježnicu ili kalendar i pratite svoje treninge. Dakle, vi ćete se kontrolisati i vidjeti kada postoje praznine, a kada se pridržavate režima. Ako ste propustili trening u određenom danu, ne treba nadoknaditi trening dva dana zaredom, samo pokušajte da poštujete raspored. Tokom menstruacije ne izvodite teške vježbe, a ako je bol preveliki, onda se uzdržite od treninga.

Nađite istomišljenike

U društvu je sve lakše. Razgovarajte sa prijateljicom ili momkom. Predložite im zajedničke aktivnosti kod kuće, jutarnje trčanje ili vožnju biciklom.

Izvor: www.zenskimagazin.rs

Related posts

OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Ako ste primijetili ove simptome, evo kako da reagujete na vrijeme

admin

Hit trening: Vježbe za cijelo tijelo koje su osvojile svijet!

admin

Pojava rane menopauze može se spriječiti putem ishrane

admin

Leave a Comment