ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

10 namirnica koje čiste arterije

Jeste li znali da su hipertenzija i visoki holesterol dva glavna uzroka koji doprinose začepljenim arterijama?

Arterije su krvni sudovi koji prenose gustu krv obogaćenu kiseonikom iz srca u sve organe u tijelu. Zdrava arterija je jaka, elastična i fleksibilna.

Progresivno začepljenje arterija je stanje poznato kao ateroskleroza i glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane udare, moždane udare i periferne kardiovaskularne bolesti.

Kardiovaskularna bolest je vodeći uzrok smrti u svijetu. S obzirom na to da ne pokazuje nikakve simptome, vrlo je teško dijagnostifikovati..

Ljekari obično propisuju ljekove za snižavanje holesterola ili beta-blokatore za ovo stanje, ali postoji i prirodan način da očistite svoje arterije.

Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu očistiti vaše arterije na prirodan način.

Kurkuma

Ovaj popularni začin sadrži kurkumin, sastojak sa snažnim kardioprotektivnim svojstvima. Vjeruje se da kurkularni ekstrakt pomaže u smanjenju LDL holesterola i stvaranja naslaga u arterijama.

Bijeli luk

Naučno je dokazano da bijeli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Bijeli luk je prilično efikasan u spriječavanju stvaranja naslaga u arterijama.

Bijeli luk smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprečavanju i liječenju ateroskleroze.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Sadrži gingerole i zingerone, oba su moćna zaštitna sredstva srca. Istraživanja su pokazala da ekstrakt đumbira ima mogućnost smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

Aleva paprika

Aleva paprika sadrži kapsaicin, supstancu koja prirodno smanjuje LDL holesterol. Takođe može smanjiti rizik od srčanog udara i moždanog udara, kao i poboljšati cirkulaciju krvi.

Limun

Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i limun spriječava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

Cimet

Cimet smanjuje različite faktore povezane sa aterosklerozom i srčanim oboljenjima. Takođe može smanjiti LDL holesterol, ukupni holesterol, trigliceride i glukozu kod dijabetičara.

Laneno sjeme

Laneno sjeme pomaže u čišćenju arterijama zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Takođe sadrži omega-3 kiselinu koja pomaže u smanjenju krvnog pritiska i upale.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži jedinjenja koja spriječavaju razvoj ateroskleroze aorte. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

Sjeme susama

Redovna konzumacija sjemena susama pomaže u spriječavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Sok od šipka

Sok od šipka je prepun sastojaka koji pomažu u čišćenju arterija i borbi protiv ateroskleroze. Sadrži i mnoge hranljive materije, kao što su selen i magnezijum.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Ultrazvuk može oštetiti pluća?

admin

5 jasnih signala koji vam govore da trčite pogrešno

admin

5 pozitivnih strana kod kofeina

admin

Leave a Comment